Sağlık Deposu Her Derde Deva Zencefilin Faydaları
Zencefil düzenli olarak tüketildiğinde vücuda yüksek fayda sağlayan bitkilerden bir tanesidir. Asya kökenli bir bitki olan zencefilin sağlık açısından faydalarının bilimsel olarak kanıtlanmasından sonra popülerliği artmıştır. Alternatif tıp yöntemleri için oldukça sık tüketilen zencefil ilaç kullanmak istemeyen kimseler için bir can simidi olmuştur.
Kış aylarında bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sıklıkla tüketilen zencefil, diğer hastalıklara karşı koruyucu özelliği sayesinde yaz aylarında da sıklıkla tüketilmeye başlanmıştır.
Zencefil Nasıl Tüketilmelidir?
Zencefil tüketim şekli tüketicinin damak tadına göre farklılık gösterebilmektedir. Zencefil baharat olarak tüketilebildiği gibi salatalarla beraber de tüketilebilmektedir. Zencefilin en klasik tüketim şekli ise çayı yapılarak tüketilmesidir.
Zencefil tadını beğenmeyen kimseler ise zencefili kurabiyelerin içine katarak tüketebilmektedir. Zencefil, kullanım şekline bakılmaksızın sağlamayı vadettiği yararları sağlamaktadır.
Zencefilin Faydaları Nelerdir?
Zencefilin yararları, zencefil tüketim miktarını arttıran en önemli nedenler arasındadır. Zencefilin sağlık açısından sağladığı faydalar şu şekilde sıralanabilmektedir:
· Zencefil düzenli bir şekilde tüketildiğinde hazımsızlık ve mide şişkinliğini ortadan kaldırmaktadır.
· Zencefil bağırsak sorunlarının oluşmasını engellediği gibi var olan bağırsak sorunlarının da ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
· Zencefil mide bulantısı ve mide ekşimesi şikayetlerini de ortadan kaldırmaktadır.
· Zencefil tüketildiği zaman vücut ısısını arttırmaktadır. Vücut ısısının artmasıyla beraber vücuttaki toksinler terlemeye yolu ile vücuttan atılmaktadır.
· Zencefil ishal gibi olumsuz sindirim sorunlarının ortadan kalkmasını sağlamaktadır.
· Zencefil regl döneminde tüketildiğinde regl ağrılarının minimum seviyede oluşmasını sağlamaktadır.
· Zencefil kilo vermek ya da almak için tüketilebilmektedir. Zencefilin bu konularda etkinliğini arttıran en önemli özelliği ise metabolizma hızını düzenleyici ve iştah açıcı özelliğidir.
· Zencefil bağışıklık sistemini güçlendirerek bulaşıcı hastalıkların bulaşmasını engellediği gibi hastalıkların ağrısız ve kolay bir şekilde atlatılmasını da sağlamaktadır.
· Zencefilin özellikle kas ve eklemlerde oluşan ağrıların ortadan kaldırılması için de tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
· Zencefil seyahatlerden önce tüketildiğinde seyahatlerin mide bulantısı yaşanmadan atlatılmasını sağlamaktadır.
· Zencefil düzenli olarak tüketildiğinde kalp sağlığını korumaktadır.
· Zencefil solunum yollarında oluşabilen olumsuz durumların ortadan kaldırılabilmesi için de tüketilebilmektedir.
Zencefil Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Zencefil tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler, yan etkilerin ortaya çıkmasını engellemek için değinilmesi gereken önemli bir noktadır. Zencefil tüketimi dengeli bir şekilde gerçekleştirildiğinde yan etkiler ortaya çıkmasa da, zencefilin gereğinden fazla tüketilmesi yan etkilerin oluşmasına neden olmaktadır. Zencefil tüketilirken günlük 1,2 gramdan fazla tüketmemeye dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun yanında kanı sulandırmasından dolayı cerrahi operasyonlardan önce ve hamilelik döneminde tüketilmemesi gerekmektedir. Son olarak 12 yaşından küçük kişilerin de tüketmesi tavsiye edilmemektedir.
Zencefil Çayı Nasıl Yapılmaktadır?
Malzemeler;
1 adet orta boy zencefil
1 tatlı kaşığı bal
Limon
4 su bardağı su
Zencefil Çayının Tarifi;
4 cm. uzunluğunda bir zencefilin kabuğunu temizleyin.
Kaynatacağınız çaydanlığa suyu ekleyip kaynatın.
Kaynayan suya ince zencefil dilimlerini ekleyin.
Kapağınızı kapatıp 15- 20 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra süzerek bardağınıza alabilirsiniz.
Biraz tatlandırmak için bal ve limon ilave edip karıştırıp içebilirsiniz.
Zencefil çayı hazır! Afiyet olsun.