Baklagiller Hakkında İlginç Bilgiler



Baklagiller Hakkında Bilmemiz Gerekenler

Baklagiller, tohum ve kabukları ile ikiye bölünmüş bitkilere verilen isimdir. Çok geniş bir üyeye sahip olan baklagiller ailesinin en bilinen ve en sevilen üyeleri arasında fasulye, bakla, bezelye, barbunya, mercimek, nohut, ülübü ve daha onlarcası bulunmaktadır. Hatta her birisinin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Mesela mercimek ailesi, yeşil mercimek, kırmızı mercimek, sarı mercimek gibi çeşitlere ayrılırken fasulye ailesi, siyah fasulye, beyaz fasulye, maş fasulye, donanma fasulye, soya fasulyesi gibi çeşitlerde bulunmaktadır.

Baklagiller besin değerleri ve faydaları ile tüm dünyada en çok tüketilen bitkilerdir. Vejetaryenler veya ete ulaşma imkânı olmayanlar için bol bol baklagil tüketmeleri tavsiye edilir. Özellikle kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde düşürmekte, kötü kolesterolü engellemekte, kan şekeri düzeyini kontrol etmektedirler. Kolon kanseri riskini azaltmakta, anemiyi önlemekte, vücudun ihtiyacı olan kalsiyum ve demir ihtiyacını büyük oranda karşılamaktadırlar. Yağ ve kolesterol düzeylerinin düşük olması nedeniyle de rahatlıkla tüketilebilmektedirler. Günlük protein ihtiyacını karşılamaya en iyi alternatiftirler.

Baklagilleri Tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Baklagiller dört mevsim tüketilebilirler. Fakat özellikle kış aylarında haftada en az iki kez tüketilmesi tavsiye edilir. Kıs aylarında daha fazla ihtiyaç duyulan C vitamini baklagiller sayesinde sağlanabilir. Bununla birlikte baklagilleri tüketirken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bu noktada bazı hususlar şunlardır:

·       Baklagiller iyi pişirilmedikleri taktirde sindirimi zorlaştırır. Bu yüzden pişirmeden önce ıslatılmaları gerekir. Oda sıcaklığındaki suda 8-10 saat veya sıcak suda daha kısa süre bekleterek yumuşamalarını sağlayabilirsiniz. 

Yine sindirimi kolaylaştırmak adına zarlarını soyarak da tüketebilirsiniz. Baklagillerin oluşturduğu gazı önlemek adına yemeklerinize kiniş, kekik ya da kimyon ilave edebilirsiniz. 

·       Pişirme sırasında baklagiller köpürür. Bunu önlemek için tencerenin kapağını aralık bırakabilirsiniz. Yine bir çay kaşığı kadar yağ eklemeniz köpürmeyi azaltacaktır. 

·       Düdüklü tencereler baklagiller için en iyi pişirme araçlarıdır. Düdüklü tencerede ağzı kapalı biçimde 45-50 dakika pişirmeniz yeterlidir. 

·       Pişirilmiş baklagiller buzdolabında 3 gün saklanabilir. Daha sonrasında ise bozulabilir. Bozulmuş baklagil yemekleri besin zehirlenmesine sebebiyet verebilir.


Baklagiller Hakkında İlginç Bilgiler

Baklagiller hakkında pek çok bilgi verebiliriz. Faydalarından, türlerinden, besin değerlerinden, nasıl tüketilmesi gerektiklerinden söz edebiliriz. Bir kısmını da belirttik. Bununla birlikte baklagiller hakkında ilginç bilgiler vermenin de faydalı olacağını düşünüyoruz. Bunlar baklagiller hakkında bilinmeyen ya da az bilinen gerçeklerden oluşmaktadır. 

·      İlk olarak baklagiller doğu toplumlarında en az 20 bin yıldır yemeklik olarak kullanılmaktadır. 

·      5.000 yıl önce Aztek ve İnka gibi uygarlıklarda baklagillerin sık tüketilen gıdalar arasında yer aldığı bulgularına ulaşılmıştır. 

·      Fasulye Avrupa’ya Orta Çağ’da gelmiştir. Fasulye ve diğer baklagillerin Avrupa’ya gelişi halkın besin değeri yüksek gıdalarla, sağlıklı şekilde beslenmesini sağlamıştır. İtalyan yazar Umberto Eco, Avrupa’nın sağlıklı beslenmesi üzerinde fasulyenin büyük pay sahibi olduğunu ifade etmiştir.

·      Dünyan genelinde farklı ırklar, topluluklar incelendiğinde en çok kullanılan ve en sevilen bakliyatın fasulye olduğu görülmektedir.

·      Eski tarihlerde bir gıda maddesi olarak kullanılmadan önce baklagiller toprağın verimini arttırmak için kullanılmıştır. Nohut, fasulye, mercimek gibi besinlerin lif ve protein bakımından zengin oldukları keşfedildikçe tüketimi artmış, sofraların vazgeçilmezleri arasına dahil olmuşlardır

·      Yeryüzündeki bitkilerin tarihi incelendiğinde baklagillerin en eski bitkilerden birisi olduğu görülmektedir. 

·      Yeryüzünde baklagillerin en eski çağlardan bu yana özellikle Akdeniz bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir.

Firmamız bin bir çeşit kuruyemiş ve bakliyat türünü en taze, en doğal ve en uygun fiyatlı biçimde sizlere ulaştırmakta, dört mevsim kaliteli bir yaşamın kapılarını aralamaktadır.

Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Kuruyemiş Aktar ve Baharat Genel Yazılar
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?