Leblebi Hakkında Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?


Leblebi, nohut bitkisinin özel fırınlarda kavrulması ve işlenmesi ile meydana gelen bir besindir. Ülkemizde leblebi en sık tüketilen atıştırmalıklar arasında yer almaktadır. Hatta Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde İstanbul'da halkın leblebi tüketiminden bahsettiği bilinmektedir. Orta Doğu'da sık tercih edilen leblebi, Avrupa ve Asya ülkelerinde de tüketilmektedir.

Tuzlu, ekşili, şekerli, çikolatalı hatta Türk kahvesi aromalı gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde tuzlu leblebi en çok tüketilen leblebi türüdür. Bunun yanında şekerli ve karamelli leblebiler de tercih edilebilmektedir.

Leblebi Nasıl Yapılır?

Leblebi yapımı için izlenen adımlar kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:

·       Nohutlar temizlenmekte ve elenmektedir.

·       Ardından odun ateşinde kavurma işlemi gerçekleştirilerek hazırlanan nohutlar çuvallara alınmakta ve yaklaşık 3 gün dinlendirilmektedir.

·       Nohutlar dinlenme süresinin ardından tekrar kavrulmakta ve 20 gün kurutulmaktadır.

·       Ardından nemlenme işlemi gerçekleştirilmekte ve 1 gün çuvalda bekletilmektedir.

·       Son olarak nohutlar 3. kez kavrulmakta ve nohut ile kabuk ayrılmaktadır. Ardından aroma eklenerek leblebi çeşitleri ortaya çıkarılmaktadır.

Leblebinin Faydaları Nelerdir?

Leblebinin faydaları, leblebi çerezine ilişkin bilinmesi gereken en önemli noktadır. Sağlıklı beslenme uzmanlarının günlük olarak tüketilmesini tavsiye ettikleri leblebi, vitamin ve mineral açısından oldukça zengin bir besindir. Zengin içeriğinin sağladığı faydalar ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

·       Magnezyum, kalsiyum ve K vitamini açısından zengin bir besindir. Bu nedenle kemikleri güçlendirmekte ve iskelet sistemini korumaktadır.

·       Leblebinin mide öz suyunun emilmesine yardımcı olma özelliği, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesini sağlamaktadır.

·       Yüksek lif içeriği, sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanında uzun süre tok tuttuğu bilinmektedir.

·       Lif içeriğinin yüksek olması, kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olmaktadır.

·       Potasyum minerali ve B6 vitamini, kalp ve damar sağlığını korumaktadır.

·       İçeriğindeki selenyum minerali, kansere karşı korumaktadır.

·       Leblebi, vücuttaki kan şekeri seviyesini düşürmektedir.

·       Leblebinin zengin bir demir kaynağı olması, kansızlık probleminin önlenmesine ve giderilmesine yardımcı olmasını sağlamaktadır.

·       Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

·       Leblebinin düzenli olarak tüketildiğinde cilt sağlığını koruduğu bilinmektedir.

·       Saç sağlığını koruyan bir besindir.

Leblebinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Leblebinin kullanım alanları incelendiğinde hemen her yerde kuruyemiş olarak tüketildiği görülmektedir. Özellikle mayalı içeceklere yakışan leblebinin şekerli ve karamelleri çeşitleri atıştırmalık olarak da sık tüketilmektedir.

Leblebinin düşük kalorili bir besin olması ve uzun süreli tokluk hissi meydana getirmesi, diyet yapan ve düşük kalorili beslenen kişiler için de ideal bir ara öğün olarak görülmesini sağlamaktadır. Son olarak leblebi tozunun mutfaklarda tatlı ve kurabiyeler için lezzet arttırıcı olarak tercih edildiği bilinmektedir. 

Leblebi Günlük Ne Kadar Tüketilmelidir?

Tüketilmesi gereken leblebi miktarı incelendiğinde, uzmanların leblebinin faydalarının görülebilmesi için günlük olarak tüketilmesini tavsiye ettiği görülmektedir.  Sarı ve beyaz leblebi için önerilen tüketim miktarı ise günlük 2 ila 3 fincandır.

Leblebi Besin Değerleri Nelerdir?


Leblebi Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 268 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Kahve Fincanı (Küçük) yani 20 gramlık miktarında Leblebi 54 kalori bulunmaktadır.

Besin Değeri100 gramda% Günlük Değer *
Kalori268 kcal% 13.4
Karbonhidrat38.3 g% 12.8
     Lif21.4 g% 85.6
Protein19.8 g% 39.6
Yağ3.4 g% 5.2
     Kolesterol0.0 mg% 0.0
A Vitamini30.0 IU% 0.6
C Vitamini4.0 mg% 6.7
Potasyum810.0 mg% 23.1
Kalsiyum124.0 mg% 12.4
Demir7.0 mg% 38.9

* Yüzdelik günlük değerler, günlük 2000 kalorilik bir diyeti baz alarak hesaplanmıştır. Bu değerler sizin günlük kalori ihtiyacınıza göre daha fazla veya daha az olabilir.


Bu Yazıyı Paylaşmak İster misiniz ?
Kategoriler
Kuruyemiş Aktar ve Baharat Genel Yazılar
E-Bülten
İndirimli ürünler ve fırsatlardan ilk önce siz haberdar olmak istermisiniz?